Защо си падаме по Киану Рийвс?

Преди няколко години една снимка на тъжния Киану Рийвс, седнал на пейка в компанията на сандвич, вдъхнови стотици в интернет.  Днес тя вече е легенда. Появиха се и достатъчно злобни шеги. Но нали Рийвс има немалко уважителни причини, за да предпочита самотата пред класическия холивудски живот?
Ето няколко причини защо харесваме Киану Рийвс…
ЗАРАДИ МАТРИЦАТА
Една от добрите, по-точно най-известната роля на Кийвс  е в трилогията „Матрицата”. С предстоящата си четвърта част наскоро ще стане тетралогия . Киану в ролята на Нео си спечели цяла армия фенове, а спецефектите във филма послужиха като вдъхновение на Холивуд за десетки продукции.
ЗАРАДИ ХОКЕЯ
Да, той навърши 55, но в младостта си e игрла хокей. Едно стандартно американско хоби, макар че в Киану няма много „американско” – баща му е половин хаваец, половин китаец, майка му е англичанка. Независимо от това Киану отбелязва известен успех в хокея, получава званието МВР (най-ползотворен играч), а с това и прякора „Стената” за заслугите си като вратар. Всъщност първото появяване на големия екран е свързано с любовта му към този спорт, през 1986 г. играе вратаря във филма „Млада кръв”. ЗАРАДИ СИЛАТА НА ХАРАКТЕРА
Детството на Киану протича далеч от Холивуд. За момче с диагноза дислексия би било твърде наивно да мечтае за кариерата на актьор. Но въпреки болестта, въпреки осъдения на затвор баща заради търговия с наркотици, въпреки многобройните бракове на майка му, Киану пробива път в един достоен живот. В началото на 2000-та той преживява два тежки удара. Най-напред приятелката му, асистентката на Дейвид Линч – Дженифър Симе, губи детето си седмица преди раждането, а една година след това тя загива в катастрофа.
ЗАРАДИ ИЗБОРА НА РОЛИТЕ
Освен „Матрицата”, която прави от Рийвс култов актьор, във филмовата му кариера могат да се впишат още много добри роли. Разбира се, и някои по-лоши. Киану се снима в „Моят личен Айдахо” на Гюс Ван Сант, в „Адвокат на Дявола” на Тейлър Хакфорд, в „Опасни връзки” на Стивън Фриърс, в  „Къщата на езерото” на Алехандро Агрести, в „Джони Мнемоник” на Робърт Лонго, в „Малкият Буда” на Бернардо Бертолучи и много други.
ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА „ОСКАР”
Витае едно мнение, че някои актьори са твърде добри за „Оскар”. Киану Рийвс сякаш е един от тях.
ЗАРАДИ БЛИЗОСТТА С ХОРАТА
През 2001 г. той си купува сладолед само за да остави автографа си на млад поклонник. Неотдавна, тази година, по време на снимане на филм в Луизиана, Рийвс вижда плакат с надпис „Ти спираш дъха!”, който носи неговата обожателка Стейси Хант. В отговор актьорът се подписва на плаката на момичето по следния начин: „Ти спираш дъха, Стейси”, Известно е, че Рийвс спонсорира болници, помага на изпаднали в беда хора, не изоставя пътници на принудително кацнали самолети, помагайки им да стигнат от точка А до точка Б, стараейки се да ги развлича по пътя.

SadKeanu