Оптимистична теория

Датският дизайнер Микел Кристофер говори за бъдещето в сегашно време. Това не е случайно, защото той е част от Space 10 – “лабораторията за бъдещ живот”.
Микел е мечтател, но не от романтичните, а от активните. В лицето на бъдещето вижда огромно предизвикателство. Това е една от причините да намери място като творчески продуцент в Space 10. Животът му се движи в различни посоки. Детството му “стартира” в Копенхаген, след това решава да стане художник в Берлин, много скоро се връща в Дания, за да се занимава със сценичен дизайн за арт инсталации, предавания, концерти… В края на 2015 година се среща с иновативната концепция на Space 10. И така започва неговата “мисия бъдеще”.

Отговорността ще спаси света
Никой не може да предскаже бъдещето, но още днес бихме могли да го променим или моделираме. Нещата, които ще се случат след десет години всъщност се решават точно сега. Ние от Space 10 постоянно провокираме света с добри идеи, работим за контекст в който ще се “случи” бъдещето. Абсолютно сме убедени, че работата във вакуум няма смисъл, защото светът трябва да е отворен за постоянно споделяне. Гледаме на планетата реалистично. Днес човечеството е изправено пред много въпросителни. Едно от тях е как да създадем истински устойчиво общество при наличие на свръхпотребление? Днешните времена изискват много голяма отговорност. Решенията трябва да бъдат комплексни – промяна в начина на мислене, ценностите и законите, както и иновативни технологични и дизайнерски решения. Един от ключовете на “доброто бъдеще” е в кръговата икономика, балансиран модел на производство и потребление, който свежда до минимум отпадъците. А това означава да бъдем не толкова застрашени от промените в климата, да открием нови бизнес концепции, да бъдем енергийно независими и да генерираме сериозни допълнителни средства.

Градове versus природа
В Space 10 нито един ден не е еднакъв. Успоредно движим страшно много проекти. Няма момент в който спокойно да седим на бюрата си. Всичко е много динамично. Един от фокусите е как да се справим с големите темпове на урбанизацията. Всички искат да живеят в градовете. До преди време и аз бях на същите вълни, днес все повече мисля за живот извън градската джунгла. Според докладите на ООН до 2050 г. почти 70% от населението ще заживее в градовете. В цифри това е около 2,5 милиарда души, които би трябвало да заселят площ с размерите на Ню Йорк. С тази гореща тема се занимаваме в проекта IMAGINE, със 160 безплатни публикации и подкаст. Разглеждаме много съществени неща, един от акцентите е как при градската експанзия да намерим начин да запазим природата. Изграждането на новите площи ще изисква много суровини като дървени материали, вода, бетон, стомана, а те идват от природата. Днес нашият фокус е да помислим за съдбата на планетата и как да не я застрашим при търсенето на все повече удобства в градовете.

Всичко е движение
Един от най-актуалните ни проекти е “Пространства на колела”. Креативният ни партньор е лабораторията за визуални тенденции f°am Studio. Концепцията е визуално изследване как седем самостоятелни превозни средства биха могли да направят дните ни по-интересни и по-пълноценни. Подобни проекти ме окуражават да мисля, че е най-важно хората да бъдат свързани помежду си, за да могат да “движат” света в добра посока. Мрежата помежду ни и високите технологични решения ще ни помогнат да създадем един желан свят. Последно време ме вълнуват нещо, което е абсолютен хит в света на стартъпа. Чудя се дали соларната енергия може да намери по-голямо приложение в чрез блокчейн технологите? В очакване съм на оптимистичен отговор.

space10.io