Made in BG

Хубави български брандове не са оксиморон, а реалност. Доказва го Вела Петкова и Byvela, марката й за бижута.

Кой ви накара да се замислите да правите накити?
Никой конкретно. Преди да се преместя в София работих в бижутерска компания в Лондон. Бях в административния отдел. Един ден нарисувах пръстенa LEOPARD RING на шега, който и досега ми е любим. Хареса ми. Показах го на мои близки, и те го харесаха. Реших да го изработя от сребро при бижутер. Стана много красив! Няколко приятелки пожелаха да го купят. Видях потенциал в тази идея. Реших да инвестирам в нови модели, изработка на сайт и др. Напуснах работа, за да се посветя на тази идея.

Колко време е необходимо, за да се роди и реализира един пръстен?
Трудно и дълго е самото “раждане”. Музата ми идва в много специфични моменти, не когато на мен ми се иска. След като ме осени някоя “брилянтна” идея, решавам да я скицирам. Оформям я графично на 3D софтуер, после пращам за 3D принт и леене от сребро. Получава се т.нар, мастър модел (или “майка”). Ако съм доволна как изглежда – “матрицирам” и бижуто е готово да бъде реплицирано колкото е нужно. Целият процес по реализацията е около 10 дена.

През какви етапи минавате?
Предимно са емоционални. Редуват се етапи на силна и слаба вяра. Изтощителни са. Аз съм крайно колеблив човек. В комбинация с перфекционизма ми, адски ми е трудно да бъда доволна от себе си. Работя върху промяната на тази нагласа.

Кой ви е научил на тънкостите в дизайна и изработката?
Никой. Не съм учила и нещата станаха в движение. Моите бижутери ме съветват за технологичните тънкости при евентуалните промени при някой модел.

На кого се възхищавате в този бизнес?
Харесвам Mejuri, Monica Vinader, Rita Zia, Theodora Warre, Jennifer Fisher

А какво не ви харесва?
Не ми харесва, че е свързано с постоянно присъствие в социалните медии и ми се налага да съм постоянно на линия.

byvela.com

vela2