54% черен шоколад с аромат

Разговор с Наталия Николаева – Вучкова, създател на шоколадите Liora

Случайните неща не са случайни
Историята с шоколадите стана много неочаквано. Фармацевт съм по образование и от известно време работя върху луксозна органик козметика с ядливи съставки. Къщата ми е пълна с шишенца и аромати. Един ден се чудих как да ухае козметиката ми. Толкова се бях фокусирала върху избора, че бях забравила да ям. Започнах да търся нещо вкусно в дома си. Намерих черен шоколад, отворих го. Изядох няколко парченца и усетих нещо много по-различно като вкус. Шоколадът беше поел ароматите. Усетих, че това е начало на един супер любопитен експеримент. Нямах търпение да го измисля, но ми трябваше човек, който да е на “ти” с шоколада.

Шоколадова фабрика
Свързах се с шоколатиера Ради Стамболов и заедно се хвърлихме в тази авантюра – да направим шоколад с ядливи масла. Експериментите ме вдъхновяват, а шоколадът е моята страст. Признавам си, че съм шокохоличка. Започнахме да поръчваме специални и натурални съставки от Виетнам, Аризона и други точки по света. Какаото пристигна от Гана и Венецуела. При първите ни опити вкусът беше леко горчив. Трябваха ни няколко месеца, за да разберем, че златната формула е 54% черен шоколад. Тя гали небцето и има плътен вкус.

А къде са ароматите?
Шоколадите действат като аромотерапия. Към блендата черен шоколад са добавени органични натурални масла като тези на нар, цитруси, екзотичното дърво Май Чанг, бергамот, камелия… Силата на маслата е в богатството им на фитонутриенти, микроелементи и есенциални мастни киселини. Те са натурални лечебни комбинации, които действат върху духа и тялото. А калориите в една опаковка от 80 грама са 531.

liora-chocolate.com

LIORA_official_autumn_winter.2017.8

LIORA_official_autumn_winter.2017.3