Жива митология

За универсалния език на анимацията си говорим с Димитър Петров, който е част от нашумелия приключенски екшън сериал „Златната ябълка“. Да ви припомним, че продуцентите са „Студио Змей“. А obedna po4ivka притежава една от техните фланелки.

Защо избра анимацията?
Жанрът ме вдъхновява. Изкушава ме да бъда първосъздател на една анимация – „Златната ябълка“, а не просто да озвучавам един готов продукт. Вълнува ме да обсъждаме образите, да намерим визуалната им изява и да търсим най-подходящите гласове.

Къде се крие потенциалът на “Златната ябълка”?

Потенциалът се крие в няколко направления. В България, а и на Балканите, има страшно много непознати истории, митове и легенди. Те са едно голямо поле за вдъхновение. Не трябва да забравяме и бизнес възможностите с правенето на интересни мърчандайз продукти. Огромен потенциал са и талантливите хора в изкуството, които нямат възможност за пълна изява в страната. А знаем, че по света има българи в големите световни студия за анимация.

 

Защо избрахте фентъзи анимацията, за да представите българските митове и легенди?

Традицията, историята и митологията преведени на езика на анимацията стават общодостъпни и успешно се разпространяват. По този модел се представя културата на японците, ирландците, скандинавците… Целият свят го ползва и ние бихме могли да станем част от тази тенденция.

Каква е рецептата за интересна фентъзи анимация?

Добър сюжет, базиран на много реални неща, така че постоянно да има препратки и да събужда асоциации. Красива и зрелищна визия, която да хваща окото. В случая със „Златната ябълка“ ние ползваме локална стилистика, непозната извън България, която е потенциална ракета носител на посланията ни.

goldenappleseries.com

img_1500

img_1483